Stureplan – mobbare eller mobboffer?

Stureplan. Många får bilden av löpsedlar som skriker om diskriminering och våldsbrott. ”Stureplan är en kall och rå köttmarknad” heter det, och vi matas dagligen med humor på bekostnad av de unga, korkade rikemansbarnen. De som mäter människovärde i pengar. De som bara kan gå till pappa om de behöver något. De som har förvrängd kvinnosyn. Vi skakar på huvudet åt överklassens svinerier. Människor som föds med guldsked i mun och iPhone i Chanelväskan behöver minsann aldr...

Stureplan. Många får bilden av löpsedlar som skriker om diskriminering och våldsbrott. ”Stureplan är en kall och rå köttmarknad” heter det, och vi matas dagligen med humor på bekostnad av de unga, korkade rikemansbarnen. De som mäter människovärde i pengar. De som bara kan gå till pappa om de behöver något. De som har förvrängd kvinnosyn. Vi skakar på huvudet åt överklassens svinerier. Människor som föds med guldsked i mun och iPhone i Chanelväskan behöver minsann aldrig tampas med ”riktiga” problem.Är det bara jag som ser ironin i det här resonemanget? Det är givetvis fruktansvärt att invandrare missgynnas i krogköerna och att tjejer får ord som ”grogghora” vrålande efter sig om de accepterar en drink från en kille. Det är viktigt och bra att sådana trakasserier uppmärksammas. Men är det inte trakasserier att skicka hotbrev till Ebba von Sydow på grund av att hon hänger mycket på Stureplan och skriver om mode? Att utgå från att alla 20-åringar på Laroy inte tjänar sina egna pengar, är inte det lika fördomsfullt som att hålla i väskan lite extra hårt när man är i söderförorter?

Jag läste en intervju med en av "Stureplansprofilerna", där han berättar sin historia bakom den uppmärksammade gruppvåldtäkten. Han betonar upprepade gånger att media framställt honom fel, att han inte alls är särskilt rik utan bor ännu hos sina föräldrar. Men eftersom tidningarna inte hade några uttalanden eller övrig information att gå på har löpsedlarna inte handlat om fakta, utan vem han är och vilket liv han lever. Detta är vad jag menar med att media ger Stureplan det rykte det har idag. Hade våldtäktsmännen kommit från Rotebro hade de aldrig kallats Rotebroprofilerna, för vem i övriga landet bryr sig om Rotebro? Men Stureplan säljer lösnummer, eftersom alla vill få sina fördomar om Sveriges Upper East Side bekräftade.

Vinklingarna som media använder sig av har gjort Stureplan till en benämning för våld, förnedring och konsumtionshysteri, när det egentligen inte är något annat än ett område i Stockholms innerstad. Ja, två män dömdes till grov våldtäkt i närheten Stureplan. Ja, en hård jargong råder på krogarna. Men vad folk inte inser är att detta finns överallt. Överallt blir kvinnor utnyttjade av män, överallt kan man bli kallad för hora och överallt finns misstänksamheten mot invandrare. Denna typ av diskriminering och utanförskap är inget Stureplansfenomen, utan ett problem för hela Sverige. Men media lägger skulden på huvudstadens rikaste delar, eftersom det är alltid är lättare att sparka uppåt.

Avslutningsvis vill jag citera den tidigare nämnda "Stureplansprofilen", som i samma intervju får frågan om han inser att hans nedlåtande sms om tjejen som våldtogs drog igång en debatt om dålig kvinnosyn på Stureplan.
– Det var jag som skrev sms:en, inte Stureplan.
Tänk att en dömd våldtäktsman kunde sätta ord på vad jag tycker.