The Prestige

I deras strävan efter att överträffa varandra är de inte rädda för att ta till blodiga metoder. Inte genom att kasta missbildningsframkallande trollformler över varandra, utan genom att på listiga sätt sabotera varandras trick. Filmen utspelar sig på slutet av 1800-talet, en tid då magiker var yrket som gällde om man ville omgärda sig med lättfotade damer och delta i blöta champagnepartyn. Alfred Borden (Christian Bale) och Robert Angier (Hugh Jackman) arbetar som assistenter åt ...

I deras strävan efter att överträffa varandra är de inte rädda för att ta till blodiga metoder. Inte genom att kasta missbildningsframkallande trollformler över varandra, utan genom att på listiga sätt sabotera varandras trick.

Filmen utspelar sig på slutet av 1800-talet, en tid då magiker var yrket som gällde om man ville omgärda sig med lättfotade damer och delta i blöta champagnepartyn. Alfred Borden (Christian Bale) och Robert Angier (Hugh Jackman) arbetar som assistenter åt en framstående magiker. De har båda ambitioner om att en dag själva stå i rampljuset men får så länge nöja sig med att varje kväll sitta avvaktande i publiken för att sedan stiga fram som ”frivilliga” under kvällens huvudakt. Under en av de rutinmässiga föreställningarna går något snett och Roberts fru Julia, som även hon är assistent, drunknar under det spektakulära utbrytningstricket. Robert är inte sen att anklaga Alfred för frugans död och vad som händer sedan kunde ni läsa i inledningen.The Prestige är regisserad av Christopher Nolan, mannen med en förmåga att förbrylla och få oss att snubbla över våra egna tankar. Precis som hans mästerverk Memento är tidsbegreppet omkullkastat i The Prestige. Dock lämnas inga frågetecken kvar eftersom hela berättelsen uppdagas efterhand. I början av filmen får vi se Alfred stå åtalad för mordet på Robert och redan där börjar mina hjärnceller arbeta febrilt. Undran om hur och varför gör att filmen aldrig blir långtråkig även om intresset sjunker under vissa sega partier. Skådespeleriet är prickfritt och bjuder på sköna, varierande karaktärer. En av favoriterna är den nonchalanta vetenskapsmannen Nikola Tesla som spelas av David Bowie.

Vill du se en magisk film utan brevugglor, trollstavar och glasögonbeprydda småpojkar så är The Prestige ett perfekt val.