Ungdomar, dans och nazister i Almedalen

Då har Ungdomar.se-gänget checkat ut från Almedalen för den här gången. Här följer en kort sammanfattning av en lång vecka.

Politikerveckan i Almedalen är en galen plats där allt kan hända. Ena stunden kan man få se Carl Bildt dansa loss till ”Fyra bugg och en Coca-Cola” för att dagen efter dela parkbänk med Mona Sahlin. I år var vi fem stycken från Ungdomar.se som tog färjan över till Visby.

Det blev en underbar vecka med massa inspirerande seminarium, ljuvliga möten och nya intressanta kontakter. Det blev samtidigt en ganska obehaglig vecka, med hög närvaro av rasistiska och nazistiska partier. Men just därför känns det också extra viktigt för oss att komma tillbaka igen nästa år, anordna ännu fler och större events som är inkluderande och har fokus på medmänsklighet - och visa att det är tillsammans som vi är starkast!


Veckans snyggaste: Kalla oss skrytsamma om ni känner för det. Men våra vita jackor med Ungdomar.se-loggan på ryggen lyste lika starkt som solen i Almedalen! Flera gånger om dagen blev vi haffade på mingel och på gatan av folk som gav beröm och var intresserade av att veta mer om oss.

Veckans kallaste: Rasisterna och nazisterna som under veckan kunde stå helt öppet på gatan och sprida sina vidriga åsikter.

Veckans varmaste: Strandfesten. Minglet vi anordnade tillsammans med Sveriges ungdomsråd och Fryshuset blev en gigantisk succé! När solen sakta sänkte sig över havet på tisdagskvällen, efter Jimmie Åkessons kvällstal, värmdes hela Visby upp av glädje, dans och passion från hundratals ungdomar. Läs mer om Strandfesten här!

Veckans viktigaste: På måndagseftermiddagen anordnade vi ett seminarium tillsammans med Fryshuset och Sveriges ungdomsråd om hur kommuner och företag kan inkludera unga i de beslut som tas – något som tyvärr sällan sker. Det låga antalet vuxna som dök upp, trots att vi skickat ut 3 000 inbjudningar, visar tydligt hur lågt prioriterad den här frågan är. Desto viktigare med seminarium som dessa! Vill du läsa mer om seminariet kan du göra det på Ungpress.se.

Veckans kändis: Blondinbella, Gustaf Norén och Özz Nüjen – ni får alla snällt kliva åt sidan. Veckans hetaste kändis var utan tvekan Peter ”Foppa” Forsberg, som vi skymtade i TV4:s monter!

Veckans missförstånd: Under Reinfeldts tal hittade Kim ett mystiskt paket upptejpat på ett träd. Hon tyckte att det såg ut som en bomb och rusade till polisen. Vad det egentligen var? En högtalare.

Veckans skönaste: Vattenfallsduschen i lägenheten som vi hyrde.

Veckans snällaste: Mannen som skjutsade oss till affären och hjälpte oss att köpa 130 flaskor läsk när läskleveransen till Strandfesten av någon anledning inte dök upp.

Veckans skryt: På onsdagseftermiddagen arrangerade vi tillsammans med Coca-Cola ett seminarium med rubriken "Hur blir hållbarhetsfrågor intressanta för ungdomar?". På plats fanns bland annat våra två inspiratörer från årets we_change, Milad Mohammadi och Sofia Lindman. Hela tjohejet modererades dessutom av vår egen Annika, som efteråt fick en minst sagt fin komplimang från en i publiken: "Du är den bästa moderatorn jag sett under hela Almedalen"!

Veckans hjältar: Inför årets Almedalen startades nättidningen Ung Press – en nyhetssajt av unga, för unga. Ung Press lägger fokus på ungdomar, ungdomars intressen och frågor som rör unga i svensk politik. Ett underbart initiativ, som mycket välförtjänt kammade hem priset Årets Almedalsbloggare!


4 Kommentarer

  1. vill ha en till nästa UM-träff, gärna en specialbeställning med mitt nick på ryggen under loggan om dt går bra! 

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.