Vad är näthat?

Nästan varje dag läser eller hör man något om näthat. Men vad är näthat egentligen? 

Näthat är ett begrepp som innefattar många olika typer av brott. Den gemensamma nämnaren är att det sker över nätet t.ex. genom sociala medier. Inom samlingsbegreppet näthat räknar man in kränkningar, ofredanden, trakasserier och hot. 

Närmare hälften av unga i åldern 16-25 år uppger att de någon gång blivit kränkta av något som andra skrivit om dem på nätet. Ungefär 15 procent känner på sig att de själva skrivit något som kan ha varit kränkande för någon annan. (Källa: MUCF)

En viktig sak att komma ihåg vid näthat är att det aldrig är den utsattes fel. Du ska kunna skriva och dela saker på nätet utan att bli trakasserad eller hotad. Näthat är aldrig ok och kan vara olagligt.

Allt som uppfattas som näthat är dock inte olagligt. En del saker kan kännas jobbiga och läskiga utan att de är olagliga. Men om du upplever eller känner dig hotad eller rädd ska du alltid göra en polisanmälan. Här kan du läsa mer om vad du ska göra om du blir utsatt för näthat.


Visst du att du inte behöver ha skrivit inlägget som innehåller näthat själv för att det ska räknas som ett brott? Även den som sprider och delar vidare ett inlägg kan göra sig skyldig till ett brott. 

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.