Vad är sanning?

Vi har intervjuat Emanuel Hendal som startat Beakta Fakta. De gör olika videoreportage med forskare och experter.

Vem är du och varför startade du Beakta fakta?

Jag har frilansat som fotograf och redigerare sedan 2012. Jag får ganska ofta filmidéer, men bara tanken på att försöka förankra idén hos andra, söka pengar och att jobba med samma sak i månader är inte bra för min skaparglädje. Med Beakta Fakta får jag utlopp för mina idéer nästan direkt. Jag kan gå från idé till handling nästan omgående.

Vad hoppas du uppnå?

Att jag startade Beakta Fakta beror på att jag tycker samhället blivit för åsiktsbaserat. Åsikter och ett kritiskt tänkande är jättebra, om det baseras på kunskap. Men åsiktsmaskiner och proffstyckare tycker jag har fått ett alldeles för stort utrymme i media och samhällsdebatten. Underhållsvärdet tycks vara överordnat nästan allt annat. Min förhoppning är att kunna göra något som både är baserat på fakta men som också är underhållande.

Vad har du för tips till unga som vill göra liknande projekt/produktioner?

Istället för att ta selfies. Vänd lite oftare på mobilen, utforska sådant som väcker ditt intresse. Nu råkar jag vara nyfiken på forskare, du kanske är nyfiken på något helt annat. För mig är kameran ett magiskt verktyg för att komma in i världar och möten med andra människor som jag aldrig annars hade fått tillgång till.

Här är Beakta faktas videoreportage ”Det dödliga våldet”, kolla på den och dela sen gärna med dig av dina tankar i forumtråden. https://ungdomar.se/forum/thread/vad-aer-sanning-ett

https://www.youtube.com/watch?v=vW9BqGG64qs

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.