Våren är här!

Dagarna blir längre och mina medmänniskors sinnen verkar ha lyfts och ett universalt äntligen-är-det-vår-leende har växt fram och är lika effektivt uppiggande som tre kilo smågodis. Man börjar se fler och fler vårtecken, snart kommer trädgården fyllas med snödroppar och helt plötsligt börjar det bli mer ljust än mörkt ute. Små barn kommer att hitta gamla leksaker i trädgården medan deras föräldrar oljar om altanen till ljudet av småfåglars sång. Det är riktig vår. Likt...

Dagarna blir längre och mina medmänniskors sinnen verkar ha lyfts och ett universalt äntligen-är-det-vår-leende har växt fram och är lika effektivt uppiggande som tre kilo smågodis.

Man börjar se fler och fler vårtecken, snart kommer trädgården fyllas med snödroppar och helt plötsligt börjar det bli mer ljust än mörkt ute. Små barn kommer att hitta gamla leksaker i trädgården medan deras föräldrar oljar om altanen till ljudet av småfåglars sång. Det är riktig vår.

Likt björnen kommer fram ur sitt ide så vill nu även det mänskliga släktet komma ut och hitta på massa roliga saker. Jag har här samlat några favoritaktiviteter som passar ypperligt på våren.

Åk inlines!
Dra på dig dina gamla rollerblades och stick ut och erövra asfaltvägarna! Med all snö borta finns alla förutsättningar att susa fram och känna den lite kalla vårvinden i ansiktet samtidigt som fräknarna ploppar fram på näsan.Fika på uteservering!
Det må vara lite kallt, så hitta en solig dag. Kila ned till närmsta café och beställ en kaffe/te, sätt dig ute med en stor varm filt och kika på folket som går förbi. Jag lovar att de kommer kolla avundsjukt på dig.

Kika på tranorna vid Hornborgarsjön!
Bor du i Västergötland har du nära till detta säkra vårtecken. Hornborgarsjön ligger femton kilometer sydöst om Skara och är varje vår det hetaste raststället för tranorna. Det är inte en eller två stycken ensamma fåglar vi snackar om, förra året var de mer än 15 000!

Var lekfull på en lekplats!
Våren är en perfekt årstid för lite gammaldags lek, lokalisera närmsta lekplats och samla ihop kompisgänget. Ett säkert kort, och även min favoritleksak, är linbanan.

Bygg barkbåtar!
Vi stannar kvar på den ungdomliga nivån lite till och det genom barkbåtsbygge. Tälj ihop ett par båtar och ha ett race.

Våffeldagen!
Sötman efter alla semlorna vi åt på fettisdagen har försvunnit och nu skriker våra kroppar efter lite mer gott. Då passar våffeldagen perfekt. Boka in den 25 mars för våffelbak med vänner och familj.Plantera en växt!
Det behöver inte vara så avancerat, har du ätit ett äpple? Ta vara på kärnorna och bädda varsamt in dem i jord. Låt det bli ditt egna lilla projekt, att se det växa samtidigt som dagarna blir varmare.

Gå en tipspromenad!
Har du en söndag ledig? Det finns alltid en tipspromenad som väntar på dig. De brukar inte kosta mycket och vinstchansen finns ju alltid. Tipspromenader brukar ju också innehålla fika vilket uppskattas.

Vårshopping!
Våren öppnar upp för massa ny shopping. Vårjacka, nya skor, klänningar ger oss orsak till att ströva omkring timtals i olika gallerior. Heta källor säger att vårens stil är retro med mycket åttiotal.Picknick!
Picknickar passar perfekt på våren när marken blivit helt upptinad. Viktigt med en stor filt så att så många som möjligt kan bjudas med. Ett tips på picknickmat är Eriks laxsallad som ni hittar här.

Gå på fotboll!
I vårtider startar fotbollsallsvenskan med buller och brak. Möt upp med tusentals andra fans och skapa den där särskilda gemenskapen på läktaren. Håll utkik i början av april för då går startsignalen för både herrar och damer.

VÅRRITUAL!
När jag var ung brukade jag, min bror och min pappa alltid cykla den två mil långa sträckan ned till stan, hitta på något och sedan cykla hem. Det hela brukade sluta med att jag blev kallad "Hälsenan" eftersom jag var sist och att min lillebror blev jättetjurig och trött på vägen hem. Med det till trots så är det idag ett mycket trevligt minne och förhoppningsvis kan vi göra om det någon dag.

Alla har nog sina egna små vårritualer, vissa fixar ordning trädgården, börjar träna inför beach 2009 eller ordnar en liten fest. Men även fast man inte har någon egen tradition för att komma i vårstämning så lägger det sig ett lugn över alla människor i dessa tider. Under den mörka och kalla vintern glömmer vi bort att det kan vara varmt och ljust ute och vi blir alltid lika förvånade och glada av att se solen och höra fåglarna sjunga.

Nu röstar jag för att vi alla unisont lämnar datorerna, letar oss ut i vårvädret och njuter!