Intervju med Victoria från UC

Victoria jobbar på UC och vi gjorde en liten intervju med henne om varför de vill jobba med oss på Fryshuset och vad hon tycker är viktigast att tänka på när det gäller din ekonomi.

Hej Victoria! Du jobbar på UC, som är en av Fryshusets samarbetspartners inom ämnet privatekonomi. 

Hur kommer det sig att ni har inlett ett samarbete med Fryshuset?

Ja, det stämmer. Vi på UC verkar för att så många som möjligt i Sverige ska ha en god kreditvärdighet, alltså ha bra koll på sin privatekonomi. Vi vill gärna bjuda på den kunskap vi har och startade därför ett initiativ för två år sedan där vi, helt kostnadsfritt, utbildar unga vuxna i allt som har med ens privatekonomi att göra. I våras inledde vi en dialog med Fryshuset och insåg då att vi har samma intresse. Så på den vägen är det. Vi vill öka kunskapen om privatekonomi hos unga och även dra vårt strå till stacken för att minska överskuldsättningen i samhället. På UC vill vi bidra till ett bättre samhälle och framförallt en bättre framtid för unga i vårt land. Därför driver vi initiativet The Bill.

Varför är det så viktigt att ha koll på sin privatekonomi? Och vad händer om man inte har det?

Många unga drömmer om att flytta hemifrån eller att resa utomlands eller att kanske skaffa sin första egna bostad men de vet inte hur de ska få pengarna att räcka. För att ha råd att göra detta när man blir äldre så behöver man ta kontroll över sin privatekonomi och sitt sparande redan när man är ung. Om man inte gör det kan det bli allt svårare att flytta hemifrån eller att till exempel skaffa en egen bostad.

Vad är dina bästa tips och råd för få bättre koll?

Du ska börja med att 1) Göra en budget och förstå din ekonomi 2) Börja spara om du inte gör det redan 3) Undvik onödiga lån 4) Om du använder kreditkoll – ha koll på dina kostnader 5) Överväg varje köp och ta kontroll över dina kostnader. 6) Be om hjälp. Var inte rätt för att fråga kompisar, föräldrar eller andra vuxna om hjälp om du har frågor om privatekonomi. Om du är under 21 år så har jag även ett annat tips och det är att du kan börja använda vår tjänst Kreditkollen! Alla som är under 21 år kan använda den kostnadsfritt.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.