Vilket gymnasieprogram ska jag välja?

Är det dags för dig att söka gymnasieprogram och skola nu? Har du ingen aning om vad du ska tänka på? Lugn, vi hjälper dig!

Att välja gymnasieprogram kan vara allt från lätt som en plätt till superläskigt. Det är många faktorer som spelar in i det val man gör: kompisar, föräldrar, ens egna framtidsdrömmar, hobby, betyg. Ja det är helt enkelt mycket man ska tänka på. Vem ska man lyssna på och vad är egentligen viktigast, skola eller program? Här kommer några tips som förhoppningsvis gör ditt val lättare. 

Börja jobba eller plugga vidare? 

Det är en bra fråga att ställa sig själv när man ska bestämma vilket program man ska välja. Om du drömmer om att plugga vidare på universitet efter gymnasiet så är det enklast att välja exempelvis samhälls- eller naturprogram. Vill du istället ut och börja jobba så tidigt som möjligt så är det kanske en praktisk linje som är det bästa valet.


Vad är du bra på?

Fundera lite och var ärlig mot dig själv, vad är du bra på? Ofta är det man är bra på också det man tycker är roligast. Att göra något man tycker är kul leder ofta till framgång. Så våga välja estet om du tycker att det är det roligaste som finns och strunta i om föräldrarna kanske säger att det är ett oseriöst val. Att välja det man är bra på och tycker är roligt kan typ aldrig bli fel. 

Lyssna på din egen magkänsla

Det är jättebra att diskutera sitt gymnasieval med föräldrar, kompisar eller någon annan som man har förtroende för men till sist så är det ditt val. Det kan vara läskigt och för många så är gymnasievalet det första stora beslutet man tar själv. Men våga lyssna på din magkänsla och lita på din egen röst. För det är ju faktiskt du som vet bäst om vad du tycker är roligast, vad du är bäst på och vad du drömmer om. Kom ihåg det, det är du som vet bäst, inte dina föräldrar. 


Alla kompisar ska gå tillsammans

Alla kompisar har kanske kommit överens om att välja samhällsprogrammet på en speciell skola men du inte har tillräckligt höga betyg för att komma in eller så drömmer du om att göra något helt annat? Hur viktigt är det egentligen att gå med sina kompisar? 

Det kan vara jätteskönt att välja samma skola och program som sina kompisar, speciellt om alla har liknande drömmar och vill samma sak i framtiden. Men det kan vara minst lika skönt och framförallt utvecklande och bra att välja något helt annat än det kompisarna väljer. Du kommer att träffa nya människor och få nya kompisar under gymnasiet så det är mycket viktigare att välja ett program och en skola som du tycker känns rätt för dig. Dina kompisar från högstadiet kommer ju fortfarande att finnas kvar, kanske bara inte i samma klass. Så återigen, våga lita på din egen magkänsla och gör det som känns bäst för dig oavsett vad polarna väljer.

Jämför

Tänk efter vad du själv vill läsa och få ut av din gymnasietid och skriv ner det på en lapp. Jämför sen de olika skolorna och programmen med varandra. Är det superviktigt för dig att kunna lägga till extra idrott så ska du välja den skola och det program där det är möjligt. Kanske vill du verkligen lära dig italienska? Hitta då den skolan som erbjuder italienska. 

Det går alltid att ångra sig

Tänk om du väljer fel? Ja det kanske händer men det är inte hela världen. Du kan alltid ångra dig och byta program eller skola, det är inte alltid jättelätt och du kanske inte får precis som du vill men möjligheten finns. Så gör inte gymnasievalet till världens största grej, tänk istället att det är kul och att du äntligen har möjlighet att fatta egna beslut om vad du faktiskt vill göra med livet. 

Ha kul!

När du gör ditt gymnasieval så gör du bäst i att strunta i all oro kring om du kommer få några kompisar, om du kommer hitta till klassrummet, om du väljer rätt och så vidare. Tänk istället på  alla nya möjligheter och hur mycket roliga saker som gymnasiet kommer innebära. Massa nya kompisar, nya lärare, fester, nya ämnen och möjlighet att engagera dig i olika föreningar på skolan. Oavsett vilket val du än gör så kommer gymnasiet innebära nya möjligheter och förhoppningsvis kommer du att ha galet skoj. Enjoy!

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.