Frågor och svar om gynekologisk undersökning

14 May 2001, 00:00 449
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är 26 år och har aldrig gjort gyn-undersökning, jag vågar inte. så min fråga...är jag för gammal för att gå till en ungdomsmottagning, är jag ensam om att vara så pass gammal och inte gjort undersökning?

Svar

Tag i första hand kontakt med Mödravårdcentralen på din ort och berätta om din situation. Det finns fler kvinnor än du som aldrig varit med om en gyn-undersökning. En gyn-undersökning är inte smärtsam, och går till så att barnmorskan berättar om hur den går till, visar de instrument som används. Sedan får du provsitta i gyn-stolen, och man undersöker dig försiktigt. Skulle du känna obehag - att det inte fungerar längre, så avbryts givetvis undersökningen. Man kan ibland få göra gynundersökningen uppdelad på flera besök. T.ex. första gången enbart prova gyn-stolen. Andra gången sitta i gyn-stolen och börja sätta in instrumenten osv.

Det finns en del kvinnor som vid sin första graviditet aldrig genomgått en gyn-undersökning. Ibland gör läkaren undersökningen, ibland är det barnmorskan. Hänsyn tas alltid till kvinnans önskemål. Lycka till.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar