Frågor och svar om missnöje med kroppen

18 Jun 2001, 00:00 396
Annat, 0 år
Question


Hej. Jag undrar en sak. Det är så att jag alltid har varit smal, men nu är min mage ganska tjock, det blir valkar och den putar ut mer och så har jag celluliter på magen. Jag är 16 år. Detta är väldigt jobbigt för mig för jag brukar kunna springa omkring på stranden med bikini och magtoppar. Jag vill inte träna för mycket eftersom resten av kroppen är så himla smal. Snälla ge mig något tips om hur jag ska göra!

Svar

I puberteten i tonåren innebär hormonomställningarna att kroppsformerna förändras, förutom bröstutveckling blir höfter och mage lite rundare och detta är alldeles normalt. Om kroppen för övrigt är "himla smal" kan det knappast vara så farligt med "valkarna och celluliterna" på magen heller, det handlar nog bara om att vänja sig vid de kvinnligare kroppsformerna. Några hinder att träna för att du är smal finns knappast, men som allt annant är aldrig överdrifter bra, "lagom är bäst". För plattare mage om det eftersträvas brukar sit-ups vara bra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar