Frågor och svar om lärare

27 Mar 2002, 09:40 155
Kille, 0 år
Question


Jag förstår mej inte på mitt betyg, man ska ju räkna ihop sina bästa 16 betyg, men jag har bara 15!! Min no-lärare sa att man skulle räkna no-betyget 3 ggr (?) eftersom det betyget innehåller kemi, fysik och biologi. Jag förstår som sagt ingenting.

Svar

Hej!

Jag tror att det kan vara så att du nu sitter med ditt höstterminsbetyg framför dig, och att det där inte är specificerat alla ämnen. I ett slutbetyg ska det ingå betyg i 16-17 ämnen: Bild, Moderna språk, Engelska, Hemkunskap, Idrott och Hälsa, Matematik, Musik, Biologi, Fysik, Kemi, Geografi, Historia, Religion, Samhällskunskap, Slöjd, Svenska och Teknik. Alla har inte betyg i Moderna språk eftersom de inte läst det ämnet, men de andra ämnena ska man ha betyg i. Det kan också vara så att du inte haft exempelvis Teknik ännu, och därför inte har något betyg i den kursen.

Om man är Godkänd i alla ämnen har man 160 poäng, har man VG i alla ämnen har man 240 poäng och har man MVG överallt har man 320 poäng. För att vara behörig att söka till gymnaiset måste man vara Godkänd i Svenska, Engelska och Matematik, men för att klara av ett gymnasieprogram, oavsett vilket, måste man kunna mer och ha betyg i andra ämnen också.

Du kan visst göra som din NO-lärare sa, men vet du med dig att du inte haft alla ämnen än så ligger nog svaret där istället. Har du precis börjat en ny kurs är det ju svårt att veta vilket betyg man kommer att få, och då får du räkna utifrån vad du tror att du får.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar