Frågor och svar om Ätstörningar

5 Apr 2002, 23:51 347
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 17 år. Jag hade en mycket otraumatisk uppväxt, jag var blyg och lite mullig som barn, men alltid duktigast i klassen. Växte upp och blev en social och allmänt "trevlig" tjej, omtyckt av alla. Min syster (tre år äldre) gick ut naturvetenskapliga programmet med slutbetyg 20.0 = MVG i alla ämnen. Som mål i nian hade jag att få högre betyg än vad hon hade haft, och det fick jag med stor marginal. Då (för ett år sedan) var jag 168 cm lång och vägde 50 kg. Ansåg mig var lite mullig, ville gå ner i vikt. Blev tillsammans med drömprinsen, flyttade hemifrån, började på Sveriges svåraste gymnasielinje, dansade nio ggr i veckan. Jag hade ett såp-opera-liv, allt var jättekomplicerat. Slutade äta. Skar mig i armarna. Anorexia. Fick tid hos BUP, blev sjukskriven från skolan en månad. Sedan trodde jag att jag mådde bra. Gick upp sex kilo i vikt: nu väger jag 51 kg. Jag gjorde slut med min pojkvän, fast jag vet inte varför, många killar blir kära i mig, nästan avgudar mig, men jag kan inte bli kär i någon längre. Nu känner jag att jag tänker gå ner i vikt igen, men jag vet inte om det betyder att jag kommer fastna i samma mönster igen. Saken är den att jag har ett vad många skulle kalla "perfekt" liv, jag är tjejen som klarar allt, tar hand om alla, alltid är bäst, vackrast och smartast. Varför är jag så besatt av min vikt, och varför gör jag dessa självdestruktiva handlingar?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

För att besvara din fråga helt korrekt skulle vi behöva arbeta i samtalsbehandling under en tid, men eftersom det nu inte är möjligt, ska jag ge dig en kvalificerad gissning som inte blir speciellt detaljerad. Det här handlar alltså om en tjej (du), som nästan blir avgudad av killar, går på Sveriges svåraste gymnasielinje, dansar nio gånger i veckan (i alla fall dansade), hon klarar allt, tar hand om alla, och säger sig vara på det stora hela bäst.., vackrast.., och smartast… MEN.., hon har en enda liten brist, bland allt det SUPER-positiva nämligen; hon krånglar med sin vikt så att hon nästan inte kan glädjas åt alla sina starka och positiva sidor… Varför saboterar hon sitt liv på detta sätt genom att trassla med vikten..?! Hon som annars gör allting så rätt och riktigt. Så rätt och riktigt att andra anser henne leva det ”perfekta” livet…

Då finns det inget annat att göra än att ta en titt bakom allt det här perfekta hos den här tjejen. För utåt finns det ju inte så mycket som kan förklara att hon strular med sin vikt, allt är ju perfekt utom just vikten. Och hur kan det tänkas att det ser ut på insidan, det vill säga den sidan som man kan jobba med i samtalsbehandling. Den där sidan som man inte klarar av att styra med viljan, men som ändå är så oerhört betydelsefull speciellt när någonting går fel som i den här tjejens (ditt) fall. Ska jag nu psykologisera lite kring henne, så tror jag inte att hon är speciellt bra på att ta hand om sig själv och se till sina egna behov. Och varför säger jag så? Jo, av den enkla anledningen att den här tjejen har lagt, och lägger otroligt mycket energi på allt annat än sina egna behov av att vara liten och ynklig, att få bli hjälpt och ompysslad, att inte ständigt ligga på topp och vara inriktad på alla andra och vad som är rätt, och vad som ger högsta betygen osv. Sånt där som ALLA människor har behov av för att orka med livet och sig själva.

Nu menar jag inte att man för den skull ska gå runt och vara ynklig mest hela tiden, men lite då och då behöver alla människor vad jag brukar kalla ”tanka” lite för att orka köra vidare i det här livet som många gånger är jättetufft. ALLTSÅ är min kvalificerade gissning att du behöver få varva ned och ladda batterierna med jämna mellanrum. OCH att din fixering vid vikten är signalen eller tecknet från ditt psyke på att någonting är fel och måste ändras på. Tillsammans med mina patienter har jag genom åren alltid utgått ifrån att problemet de söker för, är den viktiga startsignalen för att det är dags att gå vidare i livet och genom samtalsbehandling lura ut i vilken riktning man ska gå för att nå den önskvärda förändringen och bli kvitt sitt problem. Ibland går det lite snabbare och ibland tar det längre tid. Så nu är det du som letar reda på någon person att börja arbeta tillsammans med, så får du se om jag hade rätt…

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar