Frågor och svar om vikt

11 Apr 2002, 22:53 265
Annat, 0 år
Question


Jag vet att jag inte har en ätstörning för jag kan sluta när jag vill, men vill endå se vad du tror. Jag är 30 år, vilket är för gammalt för ätstörningar. Jag kräker MINST en gång om dagen och har gjort det i säkert 18 månader, men inte precis efter en måltid, utan jag brukar vänta i ca 15-20 minuter. Jag dricker nutrilett ganska ofta och då kräker jag inte. Jag är 156cm lång och väger ca 56-58kg vilket är alldeles för mycket. Jag har fortfarande min mens. Kan detta vara farligt?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är aldrig bra att kräkas dagligen som du verkar göra. Det går heller inte att säga att man är för gammal för att ha en ätstörning. Att ha en ätstörning behöver inte betyda att man har Anorexia utan begreppet ätstörning kan istället enkelt översättas till att man har problem med intaget av föda p g a rädsla för viktökning. Och utifrån det tycker jag att du verkar ha en ätstörning, då det knappast är helt vanligt att man kräker en gång om dagen i 18 månader.

Om det nu är så enkelt att du kan sluta när du vill så tycker jag att du skall göra det med en gång. Om du är bekymrad för din vikt tycker jag att du skall ta kontakt med en dietist på vårdcentralen istället och be om hjälp med vad som är en vettig nivå när det gäller din vikt, och hur du skall äta för att få i dig all näring du behöver och ändå behålla vikten. Det sämsta sättet att minska i vikt, ur en hälsoaspekt är att kräkas, så sluta med det illa kvickt.

Skulle det nu visa sig att det inte är så enkelt som du tror att sluta, råder jag dig att vända dig till en vuxenpsykiatrisk öppenmottagning för att få hjälp med att hitta ett vettigare förhållningssätt till mat och din vikt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar