Frågor och svar om gymnasiet

22 Apr 2002, 08:32 638
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag undrar... jag har gått gymnasiet och läst till undersöterska och har G och IG i betyget så jag har inte ett godkänt slutbetyg så jag undrar... är jag undersöterska fatän jag inte har ett" fullt "betyg ??? En som inte vet ??

Svar

Man har ett fullständigt slutbetyg om det står att man har ett slutbetyg överst på betygsdokumentet. Det kan faktiskt innebära att även om man har IG i alla kurser så kan man ha ett slutbetyg. Däremot måste man vara Godkänd i 90% av kurserna för att vara behörig att söka till högre utbildningar. Detta tror jag förvirrar en del. Ett IG står för att man har läst kursen men inte nått upp till målen för den, har man skolkat ska man ha ett streck.

Om du vill höja ditt betyg ska du ta kontakt med den gymnasieskola du gick på och komma överens med lärare hur du ska göra.

Jag ser det som så att man kan inte kalla sig något förrän man är det. I ditt fall innebär det att först när du får en anställning som undersköterska kan du kalla dig för det. Du är ju fri att söka vilket jobb du vill, men vill du jobba inom vården ska du självklart söka dig dit.

Vilka kurser är det du har IG i och vilka är det du har G i? Om du nu vill jobba som undersköterska är det viktigt att du har G i de kurser som ingår i yrket. Dessutom är det viktigt att ha G i kurser som Matematik, Svenska och Engelska. Alla kurser är viktiga, men en arbetsgivare ser ju mest till de kurser som ingår i yrket, så ett IG i Estetisk verksamhet är inte så allvarligt som ett IG i Omvårdnadskunskap.

Mitt tips är att du ska stämma av vad du har Godkänt betyg i. Är du osäker ska du ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare, helst på den skola du gick, så kan ni tillsammans se, och du få tips om, hur du ska göra. Men glöm inte bort att söka de jobb du är intresserad av. Det lär man sig mycket av också.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar