Frågor och svar om vikt

14 Sep 2013, 10:03 372
Tjej, 16 år
Question


Hej jag är 16 år och har två frågor, som hänger lite ihop med varandra.
1. jag har saknat min mens i över 1,5 år. Jag väger 58 kg och är 177 cm lång och vissa säger att det beror på att jag väger för lite men vad kan det annars bero på och är det farligt?
2. Jag väger ju inte så mycket, och mina ben är smala och så men min mage är rätt tjock, längst ner sitter som en liten klump som putar ut, jag har nästan inte heller några bröst. Hur kan jag vara smått underviktig men ändå vara knubbig om just magen?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jag vet att det var längesen som du skickade in din fråga. Jag vet emellertid inte hur den hittade till min inbox väldigt nyligen. Hur som helst, jag hoppas att du redan kommit tillrätta med dina "problem". Men om så inte är fallet, så försöker jag ge dig lite vägledning i alla fall. Att du saknat din mens så länge är inte bra. Vad det sedan beror på är svårt att säga, men undervikt, för intensiv träning med mera är ofta orsaker till att mensen upphör. Om det är farligt törs jag inte riktigt svara på, men det är i alla fall inte bra. Du bör definitivt kolla upp det hos exempelvis vårdcentralen. Det kan nämligen också tyda på sjukdom.

Våra kroppar ser olika ut. Att du inte har så stora bröst är således inget konstigt. Varför din mage ser ut som den gör vet jag inte. Tränar du? Om inte så kommer ju kroppen aldrig att se vältränad ut, även om du väger lite. Eller kanske lider du lite av uppsvullen mage? Så länge jag inte har mer information att gå efter så har jag svårt att svara på dina frågor. Ta dem istället till en läkare. Det är mitt råd.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar