Frågor och svar om vikt

26 May 2013, 13:25 144
Tjej, 14 år
Question


Jag är en 14 årig tjej som är 169cm lång och väger 53kg. Jag kör tre sporter, golf, handboll och cheerleading. Tränar nästan varje dag i veckan. Jag har länge försökt att bli smal men lyckas inte. Har slutat äta och börjat träna mer.. Mina kompisar tycker att jag nästan är för smal, men det tycker inte jag. Har alltid velat ha en kropp som modellerna har, hur ska jag göra? Hjälp!!

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Att du tränar och är fysiskt aktiv är jättebra. Men en förutsättning för att träning ska vara hälsosamt är att du tillför kroppen den näring den behöver i form av mat. Gör du inte det bryter du bara ner kroppen, vilket är allt annat än bra. Det är faktiskt i längden farligt. Mat är kroppens bränsle. Tänk dig en bil utan bensin i tanken - den går inte en meter. Den får soppatorsk. När du såldes skriver att du har slutat att äta och tränar alltmer blir jag orolig. För så som jag ser det bör du inte gå ner något i vikt alls. Du är redan smal - och du växer fortfarande. Jag vet att det inte är vad du vill höra, men det är så jag ser på saken. Jag kommer därför inte att ge dig några specifika tips på hur du ska gå ner i vikt. Istället önskar jag att du tar den här diskussionen vidare till exempelvis skolsköterskan eller Ungdomsmottagningen. Jag tror nämligen att det skulle vara bra om du fick prata med någon om dina funderingar och tankar. Ett annat alternativ om du vill diskutera vikt är att kontakta Catherine här på UM.   

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar