Frågor och svar om Ätstörningar

16 May 2013, 20:58 292
Tjej, 15 år
Question


Jag är 15 år och har ett BMI på 19,4. Själv tycker jag att jag borde gå ner i vikt. Och den senaste tiden har jag varit kräsen när det gäller mat och äter då inte riktigt som jag ska. Jag vet att jag är normalviktig och att jag egentligen inte behöver gå ner i vikt och har därför en viss gräns. (Annars skulle jag ha ätit mycket mindre än vad jag gör i dagens läge.) Men jag vill komma ur dessa tankar om att gå ner i vikt, men jag vet inte hur. Än så länge är det inte så allvarligt, men om jag inte gör någonting åt det kommet det bara bli värre. Men som sagt vet jag inte hur jag ska bli av med det, för det går inte bara att säga åt sig själv att man duger som man är. Jag behöver hjälp men vet inte från vem. Jag vill inte prata om det eftersom att jag tycker det är jobbigt. Jag vet att ingen är perfekt, men är ändå rädd att personer i min omgivning kommer dömma mig för jag är si och så. Och om jag nu skulle prata med någon skulle det samtalet leda till ett ämne som jag inte är berädd att dela med mig om även fast jag vet att det är det ända rätta...
Men min fråga är vem jag kan vända mig till om jag vill prata. Jag vet att kuratorn finns (Men dit vill jag inte gå, men det är en helt annan historia.) Och jag tänker inte vända mig till mina föräldrar och jag vet inte om mina vänner kan ge mig det stöd jag behöver även fast jag vet att de finns där för mig.

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej!

Jag hör att du har sådan insikt. Du vet redan vad du behöver göra, ta kontakt. Ta då inte skolkuratorn om det inte kändes bra. Testa att höra av dig till ungdomsmottagningen, de har oftast kuratorer. Du kan också få en kontakt genom BUP (barn och ungdomspsykiatrin) men då behöver du få en remiss av en läkare och prata med dina föräldrar kring detta.
Du får inte glömma att du inte har någonting att skämmas över. Du har inte valt att må så här. Det här är något man blir drabbad av när man inte mår bra i sig själv för länge.
Du har också helt rätt i att ofta om man inte gör något åt det här så blir det bara värre och när man mår som du gör nu så behöver man ta hjälp för att komma ur det. Du är klok som en bok, använd all den kraft du har till att ta dig ur det här.

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar