Frågor och svar om skolan

10 May 2013, 21:45 212
Tjej, 19 år
Question


Hej, jag har haft ett rätt konstigt och tufft förflutet!
Det va inte för så länge sen jag erkände det för mig själv men jag har kommit över det värsta eller hur man nu ska säga det. Men jag hade en svacka i början av läsåret (går i 3an på ett gymnasium) och kom aldrig riktigt tillbaka in i pluggandet och orkade inte komma till skolan ibland för har "problem" med en kille (blev gravid men berättade inte det för honom). Och nu ligger jag så mycket efter i skolan att dom inte ens vill att jag ska få gå ett 4e år och plugga upp mina betyg! Jag är hur stressad som helst! Och när jag är stressad äter jag och när jag äter mår jag dåligt, och såklart när jag mår dåligt orkar jag inte plugga! Det är som en ond cirkel! Och jag vet inte hur jag ska ta mig ur den! Det känns som att jag behöver en morot men jag bryr mig inte om något längre ... Hur ska jag känna mig vid liv? Och känna att jag vill vara glad och ha drömmar? Har du några bra tips?
Mvh en utsliten och förvirrad tjej

Svar

Hej tjejen!

När man har gått igenom mycket tuffa saker psykiskt och fysiskt som du verkar ha gjort, kan det vara tufft att veta vad som är upp och ner och vart man vill ta vägen i livet. Jag pratar ofta om att det är viktigt at ha ett mål, en dröm eller en vision. Men något som är ännu viktigare är att ha delmål. Det finns många små beslut som man måste ta för att komma dit man vill. Låt oss säga att du inte riktigt vet vad du har för stora drömmar för ditt liv. Det du vet är att du inte mår bra och där du befinner dig idag inte duger, det gör dig inte lycklig. Då är frågan, hur skulle en dag se ut där du ännu inte lever din dröm, men du mår inte heller dåligt över att befinna dig där? Du är på plus minus noll helt enkelt. Hur ser en sådan dag ut? Vad händer under en sån dag? En dag mitt i veckan? När du känner att du klurat ut det vill jag att du ställer dig frågan: vad fattas idag för att jag ska vara där? Skriv ner det. Vilka steg kan du ta idag för att komma dit? 

Ibland kan man skrämmas utav att man måste ha stora drömmar. Skulle man inte ha det är det ngt som är fel. Vilket absolut inte behöver vara sant. Ibland kan man känna sig vilsen och trasig. Det mesta gör ont känslomässigt och man har inte motivationen eller orken att drömma stort. Försök istället att känna glädje i nuet, i de "vanliga" stunderna. Det kommer i sin tur att ge dig styrka att orka och känna att du lever med glädje och glöd. 

Börja med att se över vad du kan göra rent praktiskt för att ta dig dit du vill vara. Se detaljerna och se dem I sin tur som delmål som ska betas av. Känns det stora målet för överväldigande strunta i det just nu och tänk delmål, delmål och återigen delmål! 

Lyck till!

Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar