Frågor och svar om vikt

2 Jun 2013, 16:55 180
Tjej, 13 år
Question


Hejsan! Jag är en tjej på 13 år som behöver hjälp med min vikt ja väger 99,8 kg idag och är ungefär 1,68 cm lång! Hur ska jag göra för att gå ner?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

När det gäller viktminskning så finns det inga direkta genvägar. Du måste helt enkelt göra av med lite mer än vad du stoppar i dig. Utifrån det undrar jag: Hur ser din vardag ut idag? Vad äter du? Hur fysiskt aktiv är du? Försök att tänka igenom din situation som den ser ut idag. Vilka ohälsosamma vanor har du? Kanske äter du mycket godis/chips/sötsaker, kanske äter du större portioner än vad du behöver (ät långsamt för att känna mättnadskänslan), kanske äter du på väldigt oregelbundna tider ...? Vad kan/behöver du förändra?

Jag är inte jättestrikt när det gäller vad och hur man ska äta. Men, det finns några generella riktlinjer som är bra att försöka hålla sig till, utan att för den skull krångla till det i onödan. Ät regelbundet (frukost, lunch, middag + mellanmål), varierat (tänk tallriksmodellen minus lite kolhydrater) och överlag mindre/lite socker. Det vill säga, ät ofta och näringsrikt. Och vad gäller just näringsrik mat så är "hemlagad" mat att föredra. Färdigrätter/halvfabrikat bör vi alla försöka undvika även om det är bekvämt.

Om du vill ha lite baskunskap i näringslära/mer hjälp vad gäller kalorier etc. så kan du exempelvis läsa detta inlägg (länk).   

Sedan är fysisk aktivitet ett måste om du vill optimera din viktnedgång och hälsa. Hur aktiv är du idag? Tränar du något alls? Vad tycker du är roligt? Långpromenader, cykel, gympa, lagsport? Fler tips har säkert din idrottslärare till exempel. Glöm inte heller att ta vara på vardagsmotion såsom att gå i trappor. 

Titta i UM:s arkiv för fler liknande frågor och svar. Du kan också tala med din skolsköterska om det här. Tillsammans kanske ni kan lägga upp en plan för hur du ska göra för att nå ditt mål. Försök att använda henne som lite av en coach om det är möjligt.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar