Frågor och svar om vatten

29 May 2013, 17:53 238
Kille, 18 år
Question


HejHej.
Jag undrar hur många dl rent vatten jag bör dricka per dag? Jag vet att det är en jätteomöjlig fråga pga att alla människor på jorden gör olika saker på dagarna. Men på ett ungefär?

3 timmar / dusch, resa (stillasittande), äta.
7 timmar skola
7 timmar sömn per dag
7 timmar vid datorn per dag
Knappt någon rörelse per dag
Kön: Man
Inga sjukdommar eller liknande.
18 år
75 kg
Inga aktiviteter
Ingen alkohol
Brukar äta en macka till frukost utan vätska, normal skollunch med
2 dl lättmjölk, sedan varierande käk efter jag kommit hem, (vanligtvis en medelmåttig mängd av husmanskost). Även 2 dl lättmjölk.

Detta är ganska exakt räknat då jag inte tänker ha med vad jag konsumerar på helgerna för det blir för olika.

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Som regel brukar man väl säga att man bör dricka minst 1,5 liter vätska/dag. Men det beror ju givetvis på parametrar såsom hur aktiv man är, vad man väger, vad man äter med mera. För mer information angående det här kan du exempelvis läsa följande inlägg: Vatten - vätska och hälsa.

Jag tycker också att du kan kolla in Vattentornets vattenkalkylator (länk)! En spännande liten sak som på ett ungefär räknar ut hur mycket vatten du bör konsumera/dag. Utifrån dina ovan nämnda uppgifter säger denna att du bör dricka ungefär 2-2,5 liter vatten/(vätska) per dag. 

Hoppas du med ovanstående länkar får svar på din fråga!

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar