Frågor och svar om vikt

2 Jun 2013, 17:15 191
Tjej, 13 år
Question


Hej
idag fick jag feta att jag är överviktig på 8kg. Jag är 13 och väger 61kg och är 1.57m. Snälla hjälp vad ska jag göra för att gå ner kg. Vilka frukter blir man tjock av och vad ska jag äta och inte äta :( Men vill börja och gymma men är för liten kan jag gå till läkaren och säga att jagär överviktig och vill gyma så att han kan ge mig ett
papper så jag kan börja o gyma.

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Vem har sagt att du är överviktig? Skolsköterskan eller? Förutsatt att det är någon som har utbildning nog att ställa en sådan "diagnos" så kanske du först kan tala med den personen om vad du kan göra åt din situation, eller? Säger man något dylikt tycker jag också att, du i detta fall, har rätt att kräva lite hjälp på vägen. Men annars handlar det som vanligt om att äta hälsosamt (regelbundet och varierat) och vara fysiskt aktiv. Det finns inga genvägar. Men du behöver absolut inte ha någon panik över det här ännu. Du växer och förändras fortfarande. Att leva hälsosamt är emellertid aldrig fel.

Fundera på hur dina matvanor ser ut i dagsläget. Äter du hälsosamt? Äter du varierat? Mycket halvfabrikat/färdiglagat ("hemlagat" är bäst)? Hur kan du förbättra din kosthållning? Personligen tycker jag tallriksmodellen är en bra mall. Dock brukar jag säga att man kan dra ner lite på framförallt kolhydraterna (potatis, pasta etc.) om man vill gå ner i vikt. Andra sockerrika livsmedel är också bra att minska ner på. Då tänker jag inte enbart på godis och sötsaker. Ta därför för vana att studera innehållsförteckningar, för att bilda dig en uppfattning om vilka livsmedel som innehåller en stor mängd socker. Med det inte sagt att dessa är "förbjudna" att äta. Och all frukt är bra på sitt sätt. Det ska du inte oroa dig för. Såg förresten en kul slogan igår: "Frukta inte frukten!" :-) 

När det gäller att gymma så har jag inget direkt svar på om läkaren kan skriva ut sådana papper. Det finns ju något som heter "Fysisk aktivitet på recept" (FaR) som de har hand om. Men, jag törs inte svara på om det finns en åldersgräns/andra kriterier för det. Du kan ju höra dig för angående det. Annars finns det ju vissa gym som låter barn/unga träna i sällskap med målsman eller annan vuxen. Hör dig för angående det också. Olika regler gäller på olika gym/träningsanläggningar. Ta också för vana att utnyttja all form av vardagsmotion - såsom att gå i trappor.

Oavsett tycker jag att du kan ta hjälp av någon. Skolsköterskan, Ungdomsmottagningen etc. Involvera också dina föräldrar vad gäller bättre matval, motion etc. Tillsammans är ni starkare.

Kolla också i UM:s arkiv. Det finns massor av liknande frågor besvarade där.  

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar