Frågor och svar om vikt

11 Jul 2013, 13:15 179
Tjej, 17 år
Question


Hej! jag undrar om man kan få ett bra tips på att gå ner i vikt? jag har testat att springa och gå ut och gå men...det tar för lång tid och att jag vill få bort gäddhänget på armarna så jag tränar också lite med hantlar...
jag väger 83 kg nu och vill väga 70 kg. så jag vill gå ner MINST 13 kg. ?? jag vill så gärna se bra ut till sommaren!?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Ursäkta att mitt svar har dröjt. Jag latar mig också i solen ...

Att gå ner i vikt är en process som kan och bör ta tid. Det är således ingenting som man ska stressa fram bara för att badsäsongen börjar att närma sig. Jag vet att det inte är vad du vill höra, men det är likväl ett faktum. Så att bli av med cirka 13 kilo på så kort tid är inte till att tänka på, tyvärr. 

Hur lång är du? Hur ser din livsstil ut? Det är en ganska relevanta uppgifter med tanke på din vikt. Annars så finns det inte så många andra vägar än de beprövade. Det vill säga, äta bra och motionera. Just löpning och annan konditionsträning är bra om man vill gå ner i vikt. Men komplettera gärna med en del styrketräning. Glöm exempelvis inte de hederliga armhävningarna! Titta gärna in på styrkeprogrammet.se för inspiration vad gäller styrketräningsövningar. Vad gillar du för idrotter/aktiviteter? Och fundera över hur din kosthållning ser ut. Äter du regelbundet? Äter du varierat? Äter du mat/övriga livsmedel som innehåller stora mängder socker? Många "värdelösa" kalorier (godis, chips etc.)? 

Glöm inte heller att titta i UM:s arkriv. Där finns många liknande frågor besvarade. Sedan är det alltid lättare att få hjälp av någon man faktiskt fysiskt kan träffa. Fundera därför på om du vill prata med exempelvis en personlig tränare, någon på vårdcentralen ... eller kanske Ungdomsmottagningen.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar