Frågor och svar om vikt

23 Jun 2013, 13:36 289
Kille, 16 år
Question


Hejsan, Louise.

Jag är en kille på 16 år som spenderar mesta utav min tid framför datorn.
Hursomhelst så är nog detta en stor anledning till varför jag har ganska dålig kondition.

Men jag väger cirka 75 - 80 kg, jag är runt 1,80.
Så jag undrar ifall min vikt är ett allvarligt problem eller ifall det är något som jag kan långsamt och lugnt minska via att äta hälsosammare?
Jag vägde 84 kg förut, men lyckades att gå ned via att inte äta snacks eller godis och dricka vatten istället för läsk (under ett år).

Så frågar är ifall jag borde oroa mig över min vikt?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Det här är ett intressant ämne. Och ett ämne som berör väldigt, väldigt många i vårt samhälle. Nej, rent viktmässigt har du egentligen inte så mycket att oroa dig för. Förhållandet som du anger mellan vikt och längd är faktiskt ganska bra. Istället är det ditt stillasittande som kan komma att bli ett problem i framtiden. Inte nödvändigtvis viktmässigt, men för din hälsa i allmänhet. Faktum är att det finns fysiskt aktiva med övervikt som har klart bättre hälsa än smala inaktiva människor. Intressant, eller hur? Det vill säga, fysisk aktivitet är jätteviktigt för att hålla kroppen hälsosam och välmående. Det innebär emellertid inte att man behöver bli maratonlöpare ... 

Precis som du säger så har säkert ditt datorintresse en stor del i att du har dålig kondition. Då din vikt inte är något direkt problem tycker jag att din inställning att i lugn och lagom takt förändra dina vanor till det bättre låter alldeles utmärkt. Du tycks vara en klok person som vet hur du ska bete dig för att leva hälsosamt. Du behöver bara komma igång och göra det med lite mer regelbundenhet. Ta den tid du behöver. Det största misstaget många gör är att förändra allt på en gång. Så ta ett steg i taget, och låt hjärna och kropp vänja sig vid förändringarna. Och den förändring som jag framförallt tycker du bör överväga är att bli lite mer fysiskt aktiv. Fundera på vilken motionsform du kan tänka dig att utöva. Finns det någon sport som du gillar/skulle vilja prova på? Och glöm inte att utnyttja vardagsmotionen såsom exempelvis att gå i trappor, gå ut med hunden, städa etc.

Kram, Louise  

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar