Frågor och svar om ätstörning

1 Jul 2013, 19:38 307
Tjej, 20 år
Question


Hej! Hur ska jag kunna våga berätta att jag har problem med maten? Har ingen diagnos eller så. Anser att jag själv är för fet för att ha någon diagnos mot ÄS.

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej !

Ja, det kan vara så himla svårt det där med hur man ska berätta. Men ofta är just det att man gör det vändpunkten till ett friskt liv. Du har ju redan tagit ett första steg genom att skriva här, vilket jag tycker är jättebra.

Även om du själv anser att du är för fet för att ha en ätstörning, ingår det ofta i sjukdomsbilden. Förutom det vill jag vara tydlig med att en ätstörning inte sitter i vikten, utan i tanken. Du skriver själv att du har problem med maten, och där kanske vi har svaret. Och att det skulle vara skönt för dig att få hjälp, oavsett om du har en diagnos eller ej. Det finns jättemycket bra ställen att vända sig till, såsom ungdomsmottagningen, vårdcentralen och ätstörningskliniker. Jag kan lova dig att det är värd att ta hjälp, när det finns så mycket fin sådan att få. Du har redan tagit ett första steg, tror på dig och att du vågar dig på ett andra!! Kram från Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar