Frågor och svar om längd

3 Jul 2013, 09:04 1244
Kille, 12 år
Question


Hej jag undrar en sak är jag inne i puberteten jag är en kille.

Jag har fått könshår på båda armhålorna och mellanbenen

Jag Svettas snabbare och mer.

Min röst har inte än blivet mörk.

Och jag har inte växt på längden är endast 155 cm Och väger 36kilo

Mina fötter har blivet längre hade storlek 38 Innan nu 41

Börjar få mer muskler

Och min doktor säger att jag kommer ha en growthspurt på sommaren.

Har ochså fått lite sperma har inte runkat.

Min pappa kom in i puberteten vid 16 åråldern och min mamma nånstans vid 13-14 Och jag fattar inte hur jag kan komma in så tidigt min pappa är 175cm lång min mamma 163cm

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det låter som om du är inne i puberteten, då du börjat få mer hårväxt, dina fötter har växt, du börjar få muskler och har blivit könsmogen, alltså fått sperma. Sedan att du inte än börjat växa på längden och att din röst inte börjat bli mörkare, är fullt naturligt. De flesta förändringar kommer inte samtidigt eller i någon viss ordning, utan är utspritt över tid. Just fötterna och händerna brukar dock växa i början av puberteten, därefter benen och armarna och slutligen, växer man på längden.

Du må vara tidigare in i puberteten än dina föräldrar, men du är inte tidig om man jämför med de flesta andra. Majoriteten av alla killar kommer in i puberteten vid 11-13 årsåldern, precis som du. 

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar