Frågor och svar om kompis

28 Apr 2002, 18:58 155
Annat, 0 år
Question


hej

jag är en tjej på 15 år. i hela mitt liv har jag försökt att täcka över min kropp med stora kläder. jag är inte tjock jag har helt normal kroppsstorlek men det sitter i mej sedan jag va liten o blev kallad för typ fetto o sånt...
nu ska jag till spanien med en kompis o där är det ju så varmt och då kan jag ju inte gå o täcka över kroppen längre.
jag vill bara veta hur jag ska komma över denna rädsla över att någon ska säga ngt om min vikt... Jag låter J*vligt dumma personer köra över mej pga
att jag är så rädd att någon ska säga ngt till mej...
jag orkar inte ha det så längre jag vill kunna säga till folk vad jag tycker o tänker utan att behöva va rädd.
hur ska jag komma över detta??
jag vill juh inte spy upp maten eller ngt såntdet vägrar jag för jag skulle aldrig vilja göra så mot mina vänner o min familj
hjälp mej snälla/ en lessen tjej

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Vi skall till att börja med strunta lite grann i det där med att du vill skyla över kroppen och koncentrera oss på det som förmodligen är det egentliga problemet, nämligen att du har ganska dåligt självförtroende. Du verkar ha en hel del positivt i ditt liv med kompisar och utlandsresor, och du verkar ju bry dig om din familj och vänner, tillräckligt mycket för att inte vilja göra dom illa genom att börja spy upp maten och så. Men jag tror att du skulle behöva träna dig själv i att uttrycka vad du tänker och tycker, och göra saker för din egen skull och inte bry dig så mycket om andra.
Jag tycker att du skall sätta dig ner och göra en lista över dom personer som finns i din närhet och som du känner att du egentligen inte säger vad du tycker till. Du skall lista alla dom som du tycker kör över dig, men även dom som är snälla och vänliga mot dig, men som du inte är riktigt ärlig mot. När du har gjort en lista över alla personer, så skall du gå igenom person för person och skriva upp vad du skulle vilja säga till den personen. Tänk på någon situation du varit med om med varje person och där du inte sade ifrån eller var riktigt ärlig, och skriv ner vad du skulle ha sagt om situationen skulle uppstå igen. När du har gjort detta så är det bara att sätta igång och träna. Du kan ta ett tillfälle när du är ensam hemma (annars kan man känna sig lite löjlig) då du går runt med din lista i handen och uttalar högt det du skrivit ner att du skulle vilja ha sagt i varje situation. Det kan tyckas lite konstigt, men faktiskt så är det ganska viktigt att man får höra sig själv säga dom här sakerna och liksom höra hur det låter.
När du klarat av det här är det dags för nästa steg.
När du träffar någon av personerna på din lista så skall du försöka så mycket det går att säga vad du tycker när dom säger något. Du kommer inte att lyckas till att börja med, men det gör inget. Varje gång du känner den där känslan att "jäklar, nu lät jag henne/honom köra över mig igen", så skall du sätta dig ner vid första bästa tillfälle, och skriva ner på din lista vad du skulle ha sagt istället för det du faktiskt sa. Sedan går du runt och säger det där några gånger högt igen. Nästa gång du träffar någon så gör du samma sak igen och misslyckas du igen...hem och skriv ner vad du skulle sagt, och säg det högt för dig själv.
Ja, så här skall du hålla på tills du känner att du vågar säga ifrån och uttrycka vad du tänker och känner. Det här är ett ganska konkret sätt att träna sig i att uttrycka sig och vara sig själv inför andra, och när man lyckas med det så växer självförtroendet efterhand, tills man inte behöver vara rädd för vad andra kan tänkas säga och tycka. Och när man kommit så långt, finns det ingen anledning att gömma sin kropp heller. Jag lovar dig att det funkar så.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar