Frågor och svar om vikt

31 Jul 2013, 10:21 200
Tjej, 12 år
Question


hej jag är inte nöjd med min vikt jag väger 67 kg! och jag är 150 cm. jag undrar hur man går ner i vikt. och en till fråga jag har brister på rumpan och låren och jag vill bli av med dom jag gör vad som hälst för att få en normal kropp. jag väger 67 och dom andra i min klass vägger vid 30-40 kg dom är smala hjälp!

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

I och med att du är så ung så tycker jag att du ska tala med någon om det här. Kanske med skolsköterskan när sommarlovet är slut? Anledningen till att jag säger det beror på att du då får ett mycket mer givande stöd. Det första som du behöver göra är nämligen att fundera på hur din livsstil påverkar din vikt och ditt välmående. Vad äter du för typ av mat hemma/i skolan? Äter du regelbundet, eller skippar du måltider? Rör du på dig tillräckligt i förhållande till vad du får i dig? Som du ser finns det många frågor som behöver diskuteras för att på allvar kunna ge dig den hjälp som du vill ha. Men, rent generellt handlar det om att äta bra (mycket grönsaker/frukt, bra med protein (kött, fisk, kyckling etc.) ... men kanske lite mindre potatis/ris/pasta). Dessutom bör maten vara varierad och ätas på regelbundna tider. Du behöver också motionera/vara fysiskt aktiv - minst 30-40 minuter om dagen. Däremot är inte 30-40 kilo som du säger att dina kompisar väger någonting att sträva efter. Dels för att man ska sätta upp realistiska mål, men också för att jag tycker att det är för lite för din längd helt enkelt.

Skräp- och färdigmat, godsaker och annat som innehåller mycket socker går för det mesta bort som du förstår. Men, det är absolut inte förbjudet att äta. Man ska bara hålla det på en rimlig nivå. Äter du mycket sådant idag? Titta gärna i UM:s arkiv för fler tips, men våga också fråga om hjälp. Du och skolsköterskan kan säkert lägga upp en plan tillsammans för att hitta en bra och hälsosam balans.

När det gäller dina bristningar så finns det tyvärr inte så mycket att göra. Men jag kan trösta dig med att i princip alla tjejer har liknande bristningar någonstans på kroppen. Själv har jag exempelvis mina på insida lår. En annan sak som du ska veta är att bristningarna bleknar rejält med tiden. Mina syns nästan inte längre ... även om de finns kvar.

Kram, Louise  

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar