Frågor och svar om vikt

18 Jul 2013, 01:01 185
Tjej, 19 år
Question


Tjenixen!
Är en tjej på 19 år, alltid varit smal och fått höra av skolsyster att jag ligger under normalkurvan, av klasskompisar i omklädningsrummet "shit vad smal du är" och av internet att jag är underviktig.

Jag är då 1,74 m på't ungefär och väger vanligtvis 54 kg (brukar liksom hamna där som normalvikt när jag tränar styrka och kondition ca 3 ggr/vecka sammanlagt, och då inga "lätta" övningar, tro det eller ej är jag rätt stark), men just nu 51 för mådde dåligt förra veckan och åt sämre.

Jag äter bra (bortsett från förra veckan) och äter ALLTID frukost med minst en macka, fil och flingor, juice och ibland apelsin eller grapefrukt, ägg eller så. Alltid lunch och middag i normala. Käkar lätt upp en Findus fiskgratäng till lunch liksom, så är inte så futtig med maten.

Min fråga till dig är: måste jag gå upp i vikt som alla säger? Jag ligger enligt alla värden under normalvikt och uppenbarligen rätt rejält? Men jag mår inte dåligt, äter bra och tränar lagom och brukar då hamna på 53-55, det är svårt att gå upp mer, om jag typ inte ska börja med massa konstgjorda saker som lägger på en massa. Kan det inte vara så att jag är byggd med smal benstomme eller något och har en sjuhelvetes bra förbränning och är tänkt till att vara "underviktig" enligt systemet?

Måste jag gå upp?

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej,

mitt svar är enligt mig att nej, du ”måste” inte gå upp. Det är här hela debatten om smalhet eller inte smalhet går överstyr tycker jag. Sålänge det stämmer det som du skriver, vilket jag litar på att det gör, så mår du bra, äter frukost, lunch och middag och tränar ca 3 ggr per vecka….och det är jättebra.Skulle du ha funderingar kan du ju alltid kolla upp värden på en vårdcentral. Men så länge du mår bra så ser jag inte något problem med att vara smal. Vi ser alla olika ut, åt alla håll!/Annso


Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar