Frågor och svar om Ångest

3 Oct 2013, 15:11 235
Tjej, 15 år
Question


Vart söker jag hjälp, jag har sån jävla ångest över allt och jag mår allmänt depp, ser inga
Utvägar ur allt, skär mig och har försökt ta mitt liv ett antal gånger men jag vet inte vad jag ska göra åt det o jag vill inte fortsätta så här, vill må bra o va glad men hur fan tar jag mig dit?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Vad tråkigt att läsa att du mår så dåligt, men samtidigt känner jag mig hoppfull när du skriver att du inte vill fortsätta som du gör.

Det är inte lätt att slåss mot dåligt mående och psykisk ohälsa - men det går. Ibland tar det tyvärr lång tid att hitta rätt sätt att må bra och man kan börja använda strategier som att skada sig eller vara destruktiv på andra sätt.

Du vill må bra och vara glad och det är jätteviktigt! Nu behöver du hitta vad som fungerar för just dig. Ett viktigt första steg är att ta mod till sig och berätta för någon om hur du har det. Du har berättat för mig, och nu måste du våga berätta för någon som kan stötta och vägleda dig i den process det är att må bättre.

Jag skulle försöka ta kontakt med ungdomsmottagningen eller skolhälsovården i första hand. De kan sedan hjälpa dig vidare om du behöver mer stöd.

Du skriver att du gjort flera försök att ta ditt liv. Vet någon om det eller har du burit på den tyngden ensam? Om du vill chatta om just självmordstankar och få stöd i det kan jag varmt rekommendera www.sjalvmordsupplysningen.se De arbetar för att förebygga självmord genom samtal.

Ta hand om dig!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar