Frågor och svar om vikt

8 Aug 2013, 12:23 173
Tjej, 14 år
Question


Hej ! Jag är en 14 år gammal tjej som är ganska tjock . Jag är lite rund om magen men inte liksom överdrivet , utan problemet är den att jag är så bred om man kollar från sidan alltså ryggen /magen . Så jag undrar vad kan man göra för att minska på det ? Mår verkligen inte bra av det , kan inte bära alla kläder som jag skulle vilja och avstår från att bada även fast jag älskar det .
Jag är 157 cm och väger 60 kg är det övervikt ?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Vad du ska göra/förändra beror lite på hur din livsstil ser ut idag. Vad äter du för typ av mat? Äter du regelbundet? Småätande? Grönsaker och frukt? Det är alla viktiga frågor som bara du kan besvara. En nyttig och väl sammansatt kost (länk) har nämligen jättestor del i hur vi människor mår och vad vi väger. Utöver det behöver vi röra på oss för att underhålla kroppen på ett bra sätt. Så då undrar jag givetvis: Hur mycket/lite rör du på dig idag? Minimum bör ligga på en 30-40 minuter per dag. Men helst ska vi röra på oss mer.  

"Att röra sig handlar inte bara om att träna. Man kan röra sig på många olika sätt. Att gå eller cykla till skolan eller jobbet är ett bra sätt. Man kan ta trapporna i stället för hissen, och ta korta promenader när man har en stund över." - UMO.se (länk med mycket info) 

Det finns egentligen inga genvägar till att leva hälsosamt/ha en hälsosam vikt. Det gäller framförallt att äta bra och röra på sig regelbundet. Sedan ska inte det gå till överdrift, men det är där som nycklarna till framgång finns. Det enda tips som jag egentligen kan ge är därför att du funderar på vad som är bra/dåligt i din livsstil i dagsläget. Sedan får du utifrån det göra en förändring. Kanske är det maten som du ska ändra lite på. Kanske räcker det om du lägger till lite mer fysisk aktivitet i din vardag. Du behöver emellertid inte göra/fundera ut allt det här själv. Du kan exempelvis ta kontakt med skolsköterskan eller Ungdomsmottagningen (via telefon eller genom att gå dit) för stöd och rådgivning.

Glöm inte heller att titta i UM:s arkiv. Där finns massor av liknande frågor besvarade av såväl nya som gamla panelmedlemmar.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar