Frågor och svar om kost

28 Jul 2013, 12:40 196
Tjej, 16 år
Question


Hej jag är en tjej på 16 år som under ett halv års tid nu kanske levt lite "ät stört" jag har inte anorexi men har under denna tid tränat (sprungit mellan 5-8km ) tre gånger i veckan samtidigt som jag haft ett aktivt liv i övrigt samtidigt som jag har haft stort behov av att räkna kalorier. När det var som värst levde jag på 500 -600 kcal om dagen. Detta har resulterat i att jag gått ner från ca 64 kg till nu en vikt på 48 , jag är som sagt 16 år och 178cm lång..
Jag har nu iallafall börjat äta vad jag anser är normalt igen 3-4 normala mål om dagen men mitt problem är att jag gärna äter pizza , godis och dylikt. Kan lätt äta en halv kebab pizza och sen en stor burk ben and jerrys på det och skulle vilja äta det varje dag. Men efter jag ätit "onyttig/dålig" mat får jag nästan alltid ångest och det blir som om att jag kan äta så jag ligger på kcal överskott i kanske 3 dagar för att sedan ha ångest i 3 dagar och va petig med minsta lilla jag stoppar i mig ... Vill gå upp i vikt men är rädd för att det kommer gå för fort eller att jag inte kommer kunna bryta dåliga vanor när jag kanske nått min normal vikt. Tänker på mat heeela dagarna ... Hur ofta kan jag äta pizza,godis och dylikt ?

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej!

Som jag ser det kanske det egentligen handlar om att det mesta är rubbat i hela din kosthållning och hur du ser på mat och att du räknar kalorier osv. Däremot verkar du ju helt medveten om hur det ligger till, att du har en väldigt låg vikt och vill ändra på detta. Så ska svara på din fråga ur min synvinkel,
att jag tror att det är helt individuellt. En del människor vill inte äta
pizza, godis och dylikt alls, och även om man väljer att inte äta det behöver
man inte vara drabbat av en ätstörning. En del människor tycker det är gott och värt att kunna äta sådana saker ibland och då tycker jag man ska göra det.
Det som gör att du alltid är sugen på dessa saker, tror jag kan bero på att du i övrigt får i dig för lite energi. Om du istället åt jämt fördelat över dagen, av bra och näringsrik mat, skulle ditt sug efter pizza och godis minska. Du skulle istället kunna äta dessa saker ibland och då skulle nog inte det dåliga samvetet kicka in. Vitt mjöl och socker, som pizza och godis innehåller, är vi nog alla olika känsliga för. Det är inget vi behöver, men det är absolut inte farligt att äta ibland.

Välj istället hur medparten av dina dagar ska se ut, och försök välj en avslappnad, sund syn på både mat och träning och tänk att din kropp är värd det bästa. /Annso
Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar