Frågor och svar om vikt

19 Aug 2013, 11:54 150
Tjej, 15 år
Question


Hej jag är en tjej som är 15 år och jag är 170 och väger runt 70 kg jag är rätt så osäker på min vikt i 7:an vägde jag 78 kg som mest och nu väger jag mindre en i 6:an så är stolt med det är så här att jag undrar om det är onormalt eller dåligt att väga så här när man är i min ålder jag tränar rätt så mycket styrka eftersom jag älskar att bygga muskler men ska jag göra något annat för att gå ner i vikt ?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Din fråga är lite klurig faktiskt. Men, jag ska göra ett försök. 

För det första, du har all anledning att vara stolt över dig själv! Grymt bra jobbat! I övrigt är det ganska svårt att säga någonting om din vikt faktiskt. Dels för att du fortfarande växer, och dels för att du tränar/bygger muskler. Det är nämligen så att muskler väger mer än fett ... vilket kan ge en orättvis bild när man ställer sig på vågen. Ens vikt i kilon säger inte allt. Rent generellt har nämligen den som tränar bättre hälsa än en som inte tränar - oavsett vikt. Så jag törs egentligen inte uttala mig om din vikt. Men, om du tränar mycket så har du med all sannolikhet ingenting att oroa dig för. Vill du emellertid gå ner lite i vikt kan du fördelaktligen kombinera styrke- och konditionsträning. Det är kanske något att överväga oavsett - för en mer allround träning?  

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar