Frågor och svar om mobbning

19 Aug 2013, 12:17 243
Tjej, 13 år
Question


jag vill verkligen gå ner i vikt! går jag inte ner i vikt så fort som möjligt är risken att jag blir mobbad! så vad ska jag göra för att gå ner? :(

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Varför tror du att du kommer att bli mobbad om du inte går ner i vikt? Är det någon som är dum emot dig redan nu? Om så är fallet tycker jag att du exempelvis bör tala med en lärare som du litar på. Dina föräldrar bör också få veta. För mobbning, det ska ingen behöva utstå. Du kan också rådfråga Björn här på UM om mobbning. 

När det gäller viktminskning så kommer mitt svar att bli ungefär detsamma som vanligt.

Hur ser dina dagliga vanor ut idag? Lista bra och dåliga hälsovanor som du har, och försök på ett enkelt sätt förbättra de dåliga. Exempelvis, äter du frukost? Om inte, ät åtminstone en hårdmacka eller dylikt på morgonen. För en god hälsa/viktminskning gäller det att äta regelbundet (frukost, lunch, middag + mellanmål), nyttigt och varierat. Det innebär att snabbmat, färdigmat, livsmedel med mycket socker och fett inte är någonting du bör äta ofta. Detta gäller emellertid alla. Med det inte sagt att det är "förbjudet". Tänk också på att äta långsamt så du känner mättnadskänslan, och fyll tallriken enligt tallriksmodellen minus lite kolhydrater (potatis, pasta, ris etc.). Utöver det gäller det att motionera och röra på sig regelbundet. Det hjälper till med förbränningen, men också med hälsan rent generellt. Hur ser dina motionsvanor ut idag? Rör du på dig minst 30-40 minuter om dagen? Tar du tillvara på vardagsmotion (gå i trappor etc.)? Vad gillar du för aktiviteter?

Att gå ner i vikt är ingenting som ska stressas fram. Det måste få ta sin tid om det ska ske på ett hälsosamt sätt. Att experimentera med olika bantningsdieter är därför ingenting som jag rekommenderar. Dessa brukar inte heller fungera särskilt väl i längden.

Om du fortfarande känner dig osäker angående vad du ska göra; tala exempelvis med skolsköterskan. Ni kan säkerligen lägga upp en bra plan tillsammans. Med henne kan du också diskutera övriga eventuella frågor som du bär på. Glöm inte heller att du kan kolla i UM:s arkiv. Där finns många liknande frågor besvarade av mig och andra panelmedlemmar. Sök på "vikt" eller något liknande.

Två andra inlägg som du kanske har nytta av: "om kost", "om näringslära"  

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar