Frågor och svar om rökning

26 Sep 2013, 20:44 209
Kille, 14 år
Question


Hej!
Varför börjar just massor av tonnårsflickor röka? Jag blir så upprörd då jag ser några 13 åriga flickor stå och röka på skolgården! Varför börjar jist tjejer i så ung ålder röka? Och varför verkar dem strunta i alla varningar om tobak?

Tack och Kram!

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hejsan!

Förstår att du blir upprörd när du ser  så pass unga tjejer röka. Jag tror att det finns en mängd olika faktorer som gör att unga tjejer börjar röka. Det kan vara antingen grupptryck, viljan att bli vuxen eller helt enkelt spänningen i att göra något förbjudet.

Jag tror inte det finns någon speciell faktor som gör att många unga tjejer börjar röka utan att det för olika personer är olika faktorer som spelar in. 

Men jag tror att det kan vara så att om det på din skola är många unga tjejer som röker så sprider det sig vidare till fler tjejer som ser att de röker och också vill vara en del av den gemenskapen, något som verkligen är tråkigt och sorgligt då rökning på många sätt skadar ens hälsa.  

Hoppas du fick lite svar på din fråga.

Varma Hälsningar

Amanda

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar