Frågor och svar om kost

7 Oct 2013, 16:47 300
Tjej, 17 år
Question


Hej! Jag undrar om du har några tips på nyttiga mellanmål som man kan äta om man kanske inte ska röra på sig så mycket, utan typ plugga hela kvällen och alltså behöver kunna hålla koncentrationen? Om man kanske kommer hem 15-16 och äter middag vid cirka 19, alltså att energin räcker tills dess. Tacksam för svar!

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Det beror ju lite på vad du tycker om. Men som jag ser det kan det bestå av en massa olika saker. Ett par grova smörgåsar (hårda eller mjuka) med skinka/kalkon och någon grönsak kanske + mjölk? En filtallrik med müsli (gärna egengjord)? Havregrynsgröt (fullkorn)? Kokt/stekt ägg? Keso + müsli? Smoothies? Frukt och grönsaker? 

Ovan har du en del olika alternativ som du kan kombinera kors och tvärs efter tycke och smak. Själv brukar jag äta mellanmål som liknar det jag äter till frukost. Men som sagt, du kan äta en massa olika saker. Det du ska undvika är väl alltför "lättsmälta" produkter om du ska stå dig ett tag.  

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar