Frågor och svar om vikt

24 Oct 2013, 17:25 186
Tjej, 14 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 14 år som är 176 cm lång och väger ungefär 72-75 kilo! Jag tycker jag väger super mycket för min ålder. Jag tränar 2-3 gånger i veckan, på gymmet. Jag är vältränad och har absolut inga sånna problem! Jag äter normalt med mat och såklart lite sötsaker. Jag har försökt under en period att äta nyttigt och träna, men jag fick inga resultat! Hur ska jag göra? Och är min vikt normal? Tack

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

I och med att du tränar regelbundet och anser dig själv vara vältränad så ser jag ingen anledning till oro vad gäller vikten. Det kan helt enkelt vara så att din muskelmassa är ganska stor. Muskler väger mer än fett. Jag tycker således att du ska fortsätta att äta hälsosamt och träna regelbundet ... och samtidigt betänka att du fortfarande växer och utvecklas. Det vill säga, din kropp kommer att förändras ett tag till. Det du kan göra är att lägga in lite mer kondition- och/eller intervallträning. Å andra sidan, du kanske inte enbart styrketränar på gymmet? Glöm inte heller att du alltid kan rådfråga skolsköterskan, Ungdomsmottagningen eller liknade om du har funderingar kring vikt och hälsa.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar