Frågor och svar om kost

1 Nov 2013, 09:27 147
Tjej, 18 år
Question


Om man vid alla mål endast äter frukt, får man ens någon mättnadskänsla? Kan väl inte ge tillräcklig energi? Undrar eftersom min kompis tänker börja äta så, och tycker inte det låter så bra...

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Härligt att höra att du "tar hand om" dina kompisar, och vill dem väl!

En viss mättnadskänsla uppnås säkert - speciellt om man äter ordentligt med frukt. Däremot kommer den mättnadskänslan förmodligen inte att hålla i sig särskilt länge, vilket gör att personen då måste småäta titt som tätt. Sedan har du helt rätt i att det inte är någon bra idé. Din kompis kommer om han/hon enbart äter frukt inte få i sig alla viktiga näringsämnen, och inte heller den energi som behövs. Det kommer så småningom att resultera i olika former av näringsbrist, trötthet, viktproblem etc. Jag uppmuntrar dig därför att försöka avråda din kompis från detta. Kanske kan du ta hjälp av skolsköterskan om du inte vet hur du ska gå tillväga?

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar