Frågor och svar om sex

29 Oct 2013, 10:04 2467
Kille, 16 år
Question


Måste man dra bak förhuden vid sex? Åker förhuden fram och tillbaka även när man har en kondom på? Kan förhuden spricka? Är det farligt?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Du väljer själv om du vill dra bak förhuden när du ska ha sex, den kommer åka fram och tillbaka när du har vaginalt samlag precis som när du runkar. Ska du trä på en kondom ska förhuden dock vara tillbakadragen. Du kan titta på följande video för att lära dig hur man sätter på en kondom: http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-konssjukdomar/Hur-satter-man-pa-en-kondom/.

Förhuden kan få sprickor i sig om man t ex har trång förhud och inte är tillräckligt försiktig när man drar tillbaka förhuden. Sprickorna är inte farliga, utan brukar läka själv. Viktigt är bara att alltid vara försiktig och inte tvinga förhuden bakåt. Om du har problem med trång förhud rekommenderar jag dig att besöka ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) där de kan hjälpa dig med kortisonsalva för att töja ut huden eller en eventuell operation.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar