Frågor och svar om missnöje med kroppen

5 Dec 2013, 17:33 362
Tjej, 13 år
Question


Hej! Jag är överviktig, ganska mycket. Jag väger 65 kg fast jag bara är 13 år och är kort för min ålder, jag skäms :-( Hur får jag ner min vikt?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Vad/hur äter du etc.? För mycket handlar om vad, hur mycket, hur varierat och regelbundet du äter. Du bör försöka äta så ren (+mindre socker och fett) mat som möjligt, gärna med mycket grönsaker. Glöm heller inte att försöka äta bra mellanmål så att du inte går och småäter. Sedan är givetvis fysisk aktivitet jätteviktigt om du vill minska i vikt. Det finns massor av liknande frågor besvarade i arkivet. Titta gärna där för mer tips och utförligare svar. Sedan tycker jag att du kan prata med skolsköterskan om det här. Hos henne kan du säkert få mer handfast hjälp. Kanske kan ni lägga upp en plan tillsammans?

Kom också ihåg att du fortfarande växer. Mycket kan således hända än.

Kram, Louise 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar