Frågor och svar om menstruation

19 Nov 2013, 17:58 477
Tjej, 16 år
Question


Hej! Jag har haft mens nu i drygt 5 år. Jag blöder ganska mycket och måste använda 2 bindor (efter varandra på längden) för att känna mej säker... och ibland kommer det ändå förbi.
Min mamma förbjuder tamponger och p-piller, men "rebell" som jag är använde jag tampong senast. Jag måste vara extra försiktig att jag inte blir fast och gömmde tampongerna i mitt rum och brände upp asken innan mamma kom hem!
HUR kan jag övertala mamma att låta mej använda tampong??
Tack!

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Självklart ska du kunna använda tampong om det gör det lättare för dig, så du slipper oroa dig för att blöda igenom. Blöder du mycket finns det dessutom ett receptfritt läkemedel på apoteket som du kan testa som heter Cyklo-F. 

Varför din mamma är emot att du använder tampong vet jag inte, men jag rekommenderar dig att försöka förklara för henne varför du vill använda tampong. Om hon ändå inte förstår kan ni testa att gå till ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) där en barnmorska kan förklara för din mamma varför en tampong skulle hjälpa dig och förhoppningsvis lyssnar hon då.

Mvh Ingrid, sexperten.nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar