Frågor och svar om p-piller

21 Nov 2013, 19:33 732
Tjej, 17 år
Question


Jag har gått på p-piller sedan 2 år tillbaka och jag brukar ibland vara dålig med att jag inte orkar ha mensen så att jag bara hoppar över sista raden på kartan och går vidare men nu när jag vill ha min mens så kommer den inte som jag vill. Jag brukar vara sen men vet inte hur sen man kan bli? Ska jag börja om och ta de vanliga och sen vänta och se? Eller vad tycker du?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Om du inte haft oskyddat sex och därmed säker på att du inte är gravid tycker jag bara du ska fortsätta med p-pillerna efter att du tagit sockerpiller i en vecka. Det är inte alltid så att mensen kommer när den ska, alltså när du tar sockerpiller. Vill du kan du vänta till nästa menstruation för att vara säker på att du inte är gravid och sedan börjar med en ny karta p-piller på mensens första dag. I så fall får du självklart kompensera med kondom under den tiden då du inte tar några p-piller.

Det går att hoppa över mensen som du gjort ibland, men jag skulle inte rekommendera dig att göra det hela tiden. Om du vill fortsätta göra det råder jag dig att diskutera det med den barnmorska som skriver ut p-pillerna till dig först.

Mvh Ingrid, sexperten.nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar