Frågor och svar om vikt

27 Jan 2014, 16:41 322
Tjej, 14 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 14 år som är 1,60 lång och väger 63 kg, dvs att jag är överviktig. Jag kan känna att jag hatar mig själv eftersom jag är så tjock. Jag har försökt att svälta mig själv, men jag kan inte. Jag försöker även med hälsodiet för att kunna få ner i vikt. Men jag gör inte det. När jag får magsjuka blir jag glad eftersom då kräks jag och går ner i vikt utan att behöva kämpa. Jag skäms när vi har bad på skolan. Jag mår allmänt dåligt pga mina tre bästavänner har super fina och smala kroppar och dom säger att dom är tjocka. När jag kommer hem gråter jag oftast.

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Du ställer egentligen ingen fråga, men jag gissar att du undrar hur du ska gå ner i vikt? Som svar på det råder jag dig att titta i UM:s arkiv. Där finns mängder och åter mängder med liknande frågor besvarade. Din vikt är däremot inte vad som oroar mig vad gäller din situation. Nej, det är ditt tankemönster. Det är nämligen inte särskilt sunt. Jag skulle därför gärna se att du kontaktade exempelvis skolsköterskan, Ungdomsmottagningen eller kanske Annsofie här på UM. Oavsett vikt behöver du nämligen få bukt på detta negativa tankemönster. 

Kram, Louise

PS. Ursäkta att svaret har dröjt. Stöd & Svar-tjänsten har legat nere ganska länge - därav den långa väntan.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar