Frågor och svar om vikt

27 Jan 2014, 16:52 202
Tjej, 13 år
Question


Hej!

(Bara så du vet är jag nymedlem här så jag vet inte riktigt vad jag håller på med om det märks)

I alla fall, det jag tänkte fråga är det här om bantning för barn. Som jag ser det verkar det farligt eftersom kroppen inte utvecklats färdigt. Själv är jag snart 13 år och tycker jag har feta lår, eller lite stor i kroppen. Jag är fet, inte alls. Bara lite stor. Hur som helst. Jag vill inte banta, bara gå ned lite i vikt. Som sagt är jag är snart 13 år, och jag väger 50 kg. Mina kompisar väger runt 42kg, dem är dock lite mindre i kroppen du förstår hur det känns). Jag vill verkligen gå ned i vikt. Så vad jag tänkte fråga är om det farligt att undvika kolhydrater, gå promenader och äta nyttigt?

Tacksam för svar.

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jag tycker du verkar ha en sund attityd till vikt. Med det i åtanke så tror jag inte att du behöver vara orolig på något sätt. Det är absolut inte optimalt att behöva banta som barn. I vissa extremfall kan det emellertid vara helt nödvändigt för att undvika exempelvis diabetes. Att leva hälsosamt är dock ingenting farligt - oavsett ålder. Det vill säga, att äta sunt och motionera regelbundet är bara positivt.

Kram, Louise

PS. Ursäkta att svaret har dröjt. Stöd & Svar-tjänsten har legat nere ganska länge - därav den långa väntan.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar