Frågor och svar om depression

2 May 2014, 00:13 283
Tjej, 15 år
Question


hej, jag har varit nedstämd och ledsen under en längre tid men har tänkt att det kanske bara är något tillfälligt. Men nu de senaste veckorna har jag inte haft någon aptit eller matlust alls och gått ner i vikt (tror jag). Har även hart svårt för att somna på kvällarna. Har otroligt dålig självkänsla + självförtroende och tycker själv att jag är svinful! Jag känner att alla vill mig ont och att ingen riktigt gillar mig! Kan inte lita på någon och känner mig även väldigt ensam och osäker hela tiden. Jag har inte alls haft tankar på att skada mig själv på något vis men känner att allt i livet är väldigt meningslöst. Enligt google och tester har jag en depression, och okej jag kan vara väldigt nere, men kan även skratta och ha kul. Vad ska jag göra? Vem ska jag prata med?

(var nyss utomlands i en vecka och mådde hur bra som helst, kände mig som snyggaste i världen och kände mig älskad haha, men såfort jag kommer tillbaka till sverige kryper det dåliga självförtroendet fram)

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej!

Om du har kikat lite och tror du har en depression finns bra hjälp, börja på till exempel ungdomsmottagningen eller vårdcentralen. Om du vill kan du prata med någon av oss på foreningentilia.se också. Vi har en chatt som är öppen varje kväll till exempel. Har det gått ut över sömn och mat kan det vara bra att ta hjälp. Vi kan prata med dig om självkänslan, vi är många som känner ingen oss i precis det du beskriver och kan dela med oss av tips och råd på Tilia, men då är det bra att ha pratat lite mer med just dig först. En stor kram och tack för din fråga! Kram/Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar