Frågor och svar om träning

30 Jul 2014, 10:51 328

Vilken diet är bäst?

Tjej, 14 år
Question


Hej, jag är en tjej som är snart 15 år. Jag tycker själv att jag väger för mycket och det börjar synas på magen, någon speciell diet som skulle kunna hjälpa mig att reducera mitt matfett? Jag vet att jag även behöver träna mycket, jag tränar ca 2-3 gånger i veckan. Men jag behöver en diet/kosthållning som hjälper till på traven. Så något förslag? Tacksam för svar :)

Svar
Madeleine Boström
Föreningen Tilia

Tjenixen och tack för din fråga!

Grattis i förskott vill jag börja med, eftersom att du snart blir 15. Vad trist att höra att du tycker att du väger för mycket, kom ihåg att siffran på vågen bara är ett tal och att det är hur vi trivs med oss själva som är det viktiga. 

Jag är inget ”big fan” av dieter och tror inte att kortvariga förändringar funkar i längden. Därför brukar jag ofta förespråka en hälsosam vardagslivsstil. Detta delar jag gärna med mig av.

Ät något minst var tredje timme – så håller du förbränningen igång och slipper vräka i dig för att du blir för hungrig.

Huvudmål: frukost, lunch och middag – Få i dig kolhydrater, fett, protein och grönsaker.

Mellanmål – Frukt, nötter, knäckebröd, naturell yoghurt mv. Håll blodsockerbalansen i form.

Minska ner på sockret – socker finns som tillsats i många av våra matvaror utan att vi egentligen tänker på det, tex. finns det i smaksatt yoghurt, müsli, bröd mm. Kolla på innehållsförteckningen på dina basprodukter, är det någon produkt du kanske borde byta ut?

Drick mycket vatten – 2-3 liter vatten om dagen. Smaksätt med citron, hallon, gurka mm. så blir det lite roligare.

Njut: kom ihåg att äta sånt som du tycker är gott, i måttliga mängder. Att unna sig godis/fika mm. har aldrig skadat någon, såvida det inte sker alltför ofta och består av alltför mycket socker/fett. ;) Många förespråkar 1 ätardag i veckan, men jag skulle nog snarare säga att detta är något man individuellt måste ta ställning till.. Vad är lagom för dig?

Kämpa på med träningen och njut av vår underbara sommarvärme.

Kramar,

Madeleine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar