Frågor och svar om träning

30 Jul 2014, 10:48 254

Är det för mycket att träna varje dag?

Tjej, 18 år
Question


Hej,
Jag har problem med min vikt sen lång tid tillbaka, är väldigt överviktig, mitt BMI ligger på 30,?
Jag vill verkligen börja ta tag i detta nu ordentligt under sommaren, dels inför en grej som händer om ca en månad och sen inför att skolan börjar. Är det för mycket att gå promenad och gymma varje dag 5-6 gånger i veckan? Alltså både promenader och gym om dagarna.
Har även lite problem med maten, matlusten och den biten. Men nu är det mest träningen jag fokuserar på.
Tacksam för svar.

Svar
Madeleine Boström
Föreningen Tilia

Hallå i sommarvärmen, tack för du skickade in din fråga.

Vad härligt att höra att du ställt in dig på att göra en hälsosam förändring. Att vara överviktig är ingen hit för kroppen, men kom ihåg att det är minst lika farligt att vara underviktigt, så det gäller att hitta balansen mellan bra kost och träning.

BMI är många gånger missvisande, bl.a. eftersom att muskler väger mer än fett, man kan ha en tjockare benstomme osv. Därför är det viktigt att inte fokusera för mycket på BMI-siffran och inte heller på vad vågen säger. Kanske är ett läkarbesök aktuellt, innan du kickar igång processen, om du har varit överviktig i lång tid. Om du inte känner för detta är mitt råd att lyssna på din kropp! Hur mycket träning ens kropp orkar med är individuellt. Mitt tips är att du börjar med tre gympass i veckan och tre promenader i veckan, sedan kan du öka för varje vecka. Att mixa styrketräning och konditionsträning tror jag är ultimat, så kanske kan du utveckla någon promenad till ett intervallpass/joggingpass så småningom?

Kom ihåg att känna efter så att kroppen hänger med och att ha bra skor, det är en förutsättning för att undvika dum smärta, den härliga smärtan – träningsvärken, den får du oavsett. ;)

Slutligen tycker jag inte att det är för mycket att promenera och gymma 5-6 gånger per vecka, så länge det är något man mår bra av och gör för ens välbefinnande.

Lycka till!

Sommarkram,
Madeleine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar