Frågor och svar om kärlek

21 Jan 2015, 15:51 503

Känner sig instängd i förhållande

Kille, 15 år
Question


Hej Helena. Jag är en kille på 15 år. Jag har en flickvän och vi har varit ihop i 6 månader. Jag har ett problem. Jag tycker om henne väldigt mycket och bryr mig om henne så jag vill inte göra slut med henne. Men jag känner mig så instängd i ett förhållande. Så mycket krav och plikter som inte jag klarar av. Jag vill ha ett förhållande med henne, men samtidigt inte. Det är något fel på mig. Snälla hjälp mig, jag vet inte vad jag ska göra.

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Det låter som att det inte är er relation det är fel på, utan att du känner dig kvävd av de föreställningar som finns kring kärlek och relationer. 

Vad är det för krav och plikter som känns jobbiga? Finns det sätt som du och din flickvän skulle kunna ha det på istället, som känns bättre för er båda? Det finns inga regler för hur en relation ska se ut, förutom de som personerna i relationen bestämmer. 

Att vara kär och ha en relation måste inte innebära samma sak för alla. Fundera över vad det är som är jobbigt för just dig, och prata med din flickvän om det. Ni kan skapa en relation som just ni trivs med. 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar