Frågor och svar om vikt

30 Mar 2015, 14:48 314

Jag har gått upp i vikt och känner inte att jag kan ha magtröja längre - vad ska jag göra?

Tjej, 11 år
Question


Jag e en elva årig tjej och tycker jag e skit fet! I somras så va jag ändå nöjd över min kropp, vägde runt 37 och ville gå upp. Sen nu när jag har gått upp typ 4/5 kilo så har jag sjukt mycket fett på min mage. Mina kompisar säger att jag inte e fet och så. Asså jag vill inte banta men hinner inte träna varje dag hemma. Jag har funderat att om jag äter mer äpple som lunch så kanske det hjälper och det känns så fel att tänka så. Jag har sjukt mycket magtröjor men nu så undervikär jag att använda på grund av min mage.känner mig så missnöjd och allt, vaska jag göra så jag kan må bättre?:(

Svar
Charlotte Hallgren
Föreningen Tilia

Hej

Du är fortarande så ung och din kropp behöver energi för att den ska växa och utvecklas, låt den göra det i fred utan dieter eller tvång.  Ät det du tycker om att äta, ett äpple är alldeles för lite och kommer bara leda till att du hamnar i energiunderskott vilket gör att din kropp istället vill spara den lilla energi du ger den. Alltså det kommer inte att leda till en smalare mage. Att äta mat är viktigt speciellt nu när du växer på längden och om du börjar mixtra med maten kan det leda till att du inte heller växer mer på längden. Livet handlar om då mycket mer än hur man ser ut utanpå och jag tycker att du ska försöka slappna av lite mer och det finns ingen andledning till att du ska behöva träna varje dag. Du är värdefull precis som du är. Ta på dig den där magtröjan om du gillar den säger jag, du är säkert jättefin i den precis som du är.

Kram Charlotte

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar