Frågor och svar om svartsjuka

25 Apr 2015, 15:10 414

Jag blir ofta svartsjuk när jag umgås med min kille, hur ska jag hantera det?

Tjej, 19 år
Question


Jag behöver råd!

Jag och min pojkvän har varit tillsammans ett år snart.
Han är mitt allt
Han är min andra halva
Jag älskar honom mer än allt

Men det finns ett problem.

Jag är svartsjuk.
Jag frågar alltid honom
Vem är du med , vem pratar / skriver du med etc.
Jag frågar honom om Hon är snygg .
Jag säger att han varit otrogen med mina vänner eller att han tittar in dom.

Jag vill inte vara sån,
Jag vill inte alltid behöva vara på min vakt
Han har aldrig visst något tecken på att jag borde vara såhär men det är jag iallfall.

Vad ska jag göra?

Svar
Charlotte Hallgren
Föreningen Tilia

Hej! Tack för din fråga. Det du beskriver är väldigt vanligt och inget du är ensam om. Ofta bottnar denna typ av känsla i sin egen självkänsla, den kan vara låg. Självkänsla kan man öva upp och ett bra sätt att göra det kan vara att för varje negativ tanke du tänker, tänka två positiva. Du skriver att din kille aldrig har visat tecken på att intressera sig för andra tjejer på det sättet och det är ju en sådan bra tanke du kan tänka när de andra "svartsjuka" tankarna smyger sig på. Tankar är ju just bara tankar och de behöver inte vara sanning. 

Du beskriver att du är på din vakt, kanske för att du är rädd att bli övergiven? Det är en vanlig rädsla men som ofta inte stämmer med verkligheten. Försök tänka vad som är rimligt och ändra ditt tankemönster till att tänka mer att han pratar ju bara med henne, det får man ju görs och innan han har bevisat motsatsen, lita på honom. Visa för honom att han kan lita på dig också. 

Ett annat tips är att ta upp dina tankar/rädslor med honom. Förklara att du blir osäker när han pratar med andra tjejer och kanske har han något bra svar eller så kan ni komma överens om hur ni ska hantera just de situationerna? 

Kram Charlotte 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar