Frågor och svar om vikt

17 May 2002, 18:33 307
Annat, 0 år
Question


Jag tror att jag har börjat tröst äta.
När jag blir bjuden på mat så äter jag tills jag bli propp mätt. jag tänker hela tiden på mat, när jag är deprimerad så lindrar maten mina sår. Jag har börjat gå upp i vikt, jag tror att jag är överviktig. Vad ska jag göra? Jag kan inte sluta äta, jag bara äter och äter och äter i all evighert tills maten tar slut och då vill jag ha mera. Kan man få hjälp för de här?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det du beskriver är ett ganska vanligt problem, nämligen att man använder mat, cigaretter, shopping, eller nästan vad som helst som lindring och tröst när man mår dåligt. Till en viss grad är ju detta något positivt, för om vi kan plåstra om oss själva när det hänt något genom att gå ut och handla en fin tröja eller köpa något gott att äta så är det ju inget fel med det. Men när det blir ett beteende som upprepas nästan dagligen och man blir helt upptagen i tankarna av det som man får tröst av, så är det nog dags att göra något åt det egentliga problemet istället. Och det finns hjälp att få. Du kan gå till närmaste Ungdomsmottagning, eller skolkuratorn. För tillsammans med någon vuxen kan du kanske gå på upptäcktsfärd för att försöka luska ut vad det är som är så jobbigt för dig så du måste trösta dig själv med mat. Gör du detta så kan du bryta ditt beteende med tiden, innan det går så långt att du börjar tycka illa om dig själv för att du äter och går upp i vikt, vilket tyvärr bara brukar leda till att man tröstar sig själv ännu mer. För att inte hamna i denna negativa spiralen så är det faktiskt bäst att söka hjälp i tid, och det är just vad jag tycker du skall göra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar